lördag 13 mars 2010

Gasolin blir frimärke!

anrop-bildserverdddfdf Jag skulle vilja berätta lite om Gasolin, den gamla rockgruppen från Danmark, som tyvärr inte finns längre, den splittrades 1978. Många minns säkert låtar som: “Hvad gör vi nu lille Du?”, “Kvinde min” och “This Is My Life”, sångaren hette Kim Larsen och de övriga medlemmarna i Gasolin var: Sören Berlev, Franz Beckerlee och Willy Jönsson. Kim Larsen blev sedermera en framgångsrik soloartist som säkert många känner till. div-903869I Danmark har det gjorts många fina skivomslag genom tiderna. Nu har Post Danmark i samarbete med Danmarks Radio P4 och deras över 3 miljoner lyssnare  fått avgöra vilket skivomslag som har blivit det mest minnesvärda skivomslaget. Igår blev omröstningen klar; det mest minnesvärda skivomslaget blev det från Gasolins skiva 1973. Det här motivet som igår blev framröstat kommer att få pryda ett frimärke i Danmark. Motivet med kvinnan som har trosorna nere vid anklarna är i grund och botten en tavla från Värdshuset Andys Bar i Gothersgade i Köpenhamn. I början av 70-talet insisterade Gasolin på att få detta som cover på deras tredje skiva.

Konstnären av tavlan hade blivit inspirerad av ett annat konstverk, som han hade sett på ett amerikanskt postkort/vykort, detta har hans dotter Birgitte N. Hansen berättat.

Men det är strunt samma, nu har P4´s lyssnare röstat och skivomslaget från Gasolin 3 blir den 28 april frimärke, storlek: 29x23 millimeter.
div-903869När Gasolin förälskade sig i tavlan på Andy´s Bar, var det ingen i lokalen som visste vem som hade målat tavlan och på grund av detta ville grafikern av albumet Peder Bundgaard inte använda den här bilden, men Gasolin insisterade. De fick som vanligt sin vilja igenom och när albumet utgavs ringde Peder Bundgaards telefon.

Det var Tage Hansen, men han var inte sur. Han hade ju själv “lånat” motivet så han kunde ju inte protestera mot att andra lånade hans motiv. Om han kunde få en skiva med Posten, så skulle Gasolin inte höra något mer från honom, men efter en liten paus som kom han att tänka på att han ville ha två skivor, och det fick han.

Jag tycker det här är en fantastisk historia och skivomslaget är verkligen vackert!

Gasolin' - Gasolin' 3 - Framsida 1

Gasolin' - Gasolin' 3 - Baksida 2 
    03f8990f48096bbd010a871377bf5326 glitteryourway-9f2abfa0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar