lördag 24 januari 2009

Harry Martinson

Nu sitter jag här en stund igen. Idag skall gubben, jag och eventuellt sonen köra upp till Blankatorpet som är mitt föräldrahem. Blankatorpet ligger ute i skogen, i Gillesnäs, ca 1 mil utanför Olofström. Det är så vackert där uppe i skogen bland alla sjöarna och Blankatorpet ligger fantastiskt vid Raslången, en ganska stor insjö som gränsar mellan Blekinge och Skåne.

Min syster och hennes man bor på Blankatorpet och deras varmvattenberedare har gått sönder, gubben skall byta denna så att dom kan få varmvatten igen. Min syster lagar underbart god mat så middagen idag kan bara bli fantastisk och det är alltid roligt att besöka henne och hennes man.

Ni som brukar läsa min blogg har nog lagt märke till att jag ganska ofta citerar Harry Martinson, det sägs att jag skall vara släkt med honom men jag vet inte riktigt hur släktförhållandet ser ut. Däremot har jag alltid fascinerats av hans levnadsöde, han föddes 1904 i Nyteboda som inte ligger så långt från Gillesnäs där mitt föräldrahem ligger och Harry var ju sockenbarn på flera gårdar i trakten, bland annat var han sockenbarn på en gård i Gillesnäs. Han var också sockenbarn på en gård i Alltidhult “Tollene Gård” och bl.a. i Alltidhult gick Harry i skolan. Min far gick också sina skolår i Alltidhults skola, inte samtidigt som Harry men jag tror att några av mina fars syskon har varit klasskamrater med Harry.

Alltidhults skola
Alltidhults skola blev byggnadsminnesbevarad 2005. Bilden har jag lånat från http://www.lansstyrelsen.se/blekinge/amnen/Kulturmiljo/bebyggelse/byggnadsminnen/Alltidhult.htm
Bild: http://www.jamshog.nu/museet/bilder/bild_harry%20martinsson_stor_soft2.jpg
Harry Martinson har i boken “Nässlorna blomma” från 1935 skildrat sin svåra barndom och uppväxt som utackorderat sockenbarn. Ändå är inte “Nässlorna blomma” någon sorglig bok utan är en ömsint barndomsskildring berättad som av ett barn.
”Sockenbarn". Det var barn som togs om hand av den som krävde minst betalning av den tidens socialomsorg, fattigvården.

Harry Martinson fick tillsammans med Eyvind Johnson Nobelpriset i litteratur 1974.


Önskar Er alla en underbar lördag!

untitled

Kram

Nilla

5 kommentarer:

 1. hej jag läser just nu boken när nässlorna blommar av harry martinsson, ska ha redovisning i skolan sen om den. Lite coolt att han är från blekinge det visste faktiskt inte jag innan jag läste detta!

  SvaraRadera
 2. Hej hej! Håller på att undersöka om jag är släkt med Harry Martinsson, det sägs att det ska vara så men jag måste ta reda på hur :-) Och när jag googlade så hittade jag din blogg :-) Kanske vi stöter på varandra när jag kommit en bit i släktforskarnystanet :-)

  MVH

  Ann

  SvaraRadera
 3. Hej! HArry martinsson är min pappas morfars kusin :) välkommen till släkten haha ;)

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Min farmor sägs vara Harry Martinssons syster. Tycks som om det finns en hel del avlägsna släktingar som jag inte visste något om :)

  MVH Yvonne W

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Jag är släkt med Harry Martinson. Det är min mormors kusin (eller nästkusin). Jag har kanske fått en liten släng av den skrivgen han hade eftersom även jag älskar att skriva. :)

  Min släkt är kommen ifrån Gualöv och Bromölla. Vart härrör din släkt ifrån? Jag funderar på att släktforska och se mina och Harrys band.

  Intressant läsning du bjuder på!

  Mvh Alexandra, Sölvesborg

  storm_varning_3@hotmail.com

  SvaraRadera