fredag 2 april 2010

Skärtorsdagen och Långfredagen!

1008317rkwyli8ivc

God morgon alla vänner!

Igår på Skärtorsdagen inleddes påskfirandet världen över till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse. Det är den största högtiden inom Kristendomen och Judendomen. I Norge och Danmark är Skärtorsdagen helgdag.

Judas förrådde Jesus på natten till Långfredagen och avslöjade för hans fiende var Jesus fanns. Jesus åt på Skärtorsdagens kväll sin sista måltiden med sina lärjungar och instiftade nattvardens sakrament. Namnet skärtorsdag kommer av "skära" som förr betydde "rena", vilket syftar på att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före deras sista måltid.Det var syndaförlåtelsens dag.
633748696461599564_thmb_supper
Bild lånad från: www.dagen.se

Långfredagen är den stora sorgens dag, Jesu dödsdag. Sorgen markerades genom att inga onödiga sysslor fick utföras. Man åt enkelt och barnen fick inte leka. Stämningen var tung och tryckande. Affärer och restauranger var stängda.
Sedan 1600-talet har långfredagen  varit en helgdag. I Sverige och man har firat långfredagen i det kristna syftet för att man skall sörja Jesu korsfästning och död på Golgata. I de svenska kyrkorna så sörjer man Jesu korsfästning genom en korsvägsandakt som är för det lidande som han fick stå ut med. Den här gudstjänsten brukar man hålla  klockan tre på eftermiddagen. Det gör man för att det är den nionde timman, samma timma som Jesu avled på.

BILD16 038
2090910xszdj84szi 
Påskdikt av Joel Rundt (1954) 

Vårljust landskap med smältande snö,
gråa åkrar i sol och tö,
anande, väntande odlarens frö —

älvens frigjorda, vårstarka brus,
eldar i skymmande påsknattsljus,
högtid och andakt i åldrigt Guds hus —

helgdag och fred över hembygdens jord,
påskliljors sken över dukade bord,
väckande tankar och värmande ord —

allt som själar och hjärtan berör,
värt att minnas och tacka för.

1098603run6o4ixax 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar