lördag 25 augusti 2018

Källkritik, fake news och olika politiska synpunkter!

Linda Öberg Naturfotograf-38770599_2018131338496952_3797601772361482240_oVill börja med att önska alla läsare en god lördagsmorgon Red heartsedan kommer vi till det tråkiga… alltså vad trött jag är på allt gammalt skit som delas på Facebook! Häromdagen delades det ett gammalt inlägg från 2014 där 2 personer var efterlysta för att ha rivit ner SD´s valaffischer. Vad fan, menar folk, dom är väl inte efterlysta för det nu, 4 år senare. När skall folk lära sig att vara källkritiska eller kolla upp saker och ting innan allt bara delas rätt av. Gör folk detta för att vilseleda andra eller är dom verkligen så dumma så att dom inte kollar inläggen innan dom delar? Jag tror faktiskt att det är både och. Jag har verkligen fått ändra mening om en del som jag känner som jag faktiskt trodde var smarta, nu har dom bevisat att dom definitivt inte är det. Visst man kan göra misstag men när man ser detta gång på gång så börjar man faktiskt undra hur folk tänker, om dom nu tänker alls… sedan är det också många inlägg med rena lögner (Fake News) som delas. Jag upplever att det är ännu mer “Fake News” som delas nu inför valet och rena personpåhopp också. Att man har olika synpunkter om olika politiska partier det förstår jag, men när det leder till rena personpåhopp eller nidbilder på olika politiker då blir jag förbannad. Antingen låter man bli att diskutera politik eller diskuterar man på en vettig nivå. Jag har vänner, grannar och släkt som röstar på andra partier än mig men vi accepterar och respekterar varandra ändå.

     0_def2c_efa0ba52_XL

troll_31552312_thumb[3]Dagens citat!troll_31552312_thumb[3]
"Vissa människor verkar inte ha ett liv,
utan måste skapa ett!"

glitterfy7112449T453B81 088b5f8e6934b96e197328b0c4823e83[3]20180823_192631

21 kommentarer:

 1. Tråkigt att vissa inte kollar upp vad dom delar! Man ska respektera varandra oavsett vad man vill rösta på enligt mig. :)

  SvaraRadera
 2. Längtar så tills valet är över , så trött på att höra allt om det . Om vilket parti man ska rösta på , på vilket parti man inte ska rösta på .

  SvaraRadera
 3. Som du skrev. Alla kan göra ett misstag. Har också gjort det. Däremot skulle jag aldrig försvara det då jag gör korkade saker ��

  SvaraRadera
 4. Håller med dig, väldigt tråkigt när ingen källkritik finns och personliga påhopp eskalerar inför valet..

  SvaraRadera
 5. Ja du.. jag vet inte vad jag ska säga om allt detta. Jag vet en sak, jag är förbaskat trött på valet... Jag har röstat så nu stänger jag ner ögon och öron på nätet. Kram

  SvaraRadera
 6. Personligen orkar jag knappt titta på FB längre pga att det är så mycket skit som delas - av alla möjliga sorter. Vad det gäller åldern på tidningsartiklar etc så tror jag att folk helt enkelt inte kollar hur gamla artiklar är innan dom delar. I år är det t ex stor brist på hö, vilket bekymrar många. Och plötsligt delas det inlägg om höbalar som blev sönderskurna för flera år sen. Så får folk panik och börjar domedagsdiskutera om detta.
  En annan sak som jag inte tål längre är alla personliga påhopp. Jag vill inte se hur människor av kött och blod börjar sortera bort varandra pga politiska åsikter. Jag kommer alltid kunna vara vän med alla oavsett vad dom röstar på. För det är fortfarande människan som är min vän - inte människans åsikt. Jag tycker att det är en mycket farlig utveckling när människor vänder sig mot varandra pga åsikter...

  SvaraRadera
 7. Sånt blir jag också less på, att dem delar så gamla artiklar och tror att de är dagens. Kolla upp först liksom! :)

  SvaraRadera
 8. Så bra citat! :D

  SvaraRadera
 9. Vissa saker tror jag är lätt hänt att man hakar på att dela på FB, speciellt när det är i samma veva så som valgrejerna du skrev här. Eller tävlingar som dyker upp ibland..

  SvaraRadera
 10. Vissa saker tror jag är lätt hänt att man hakar på att dela på FB, speciellt när det är i samma veva så som valgrejerna du skrev här. Eller tävlingar som dyker upp ibland..

  SvaraRadera
 11. Alltså folk idag är varken läskunniga eller källkritiska och inte är media bättre heller. Det skrivs enbart med clickbait och sedan så blir folk arg, så läser man själv och försöker förklara och folk fortsätter bråka om rubriken...

  SvaraRadera
 12. Ja, ibland ser man folk som delat gammla inlägg, vet inte om det är för att de inte kollar tillräckligt noga att inlägget är gammalt, eller om dom av någon anledning inte kan se när inlägget skrevs, men visst är det störande, dock använder jag inte facebook så mycket längre förutom messenger & support gruppen.

  SvaraRadera
 13. Jag längtar tills det här valet är över men det innebär inte att jag inte tänker rösta eller förstår allvaret i det hela.
  Är bara så otroligt trött på att få en massa dumma åsikter från alla håll och kanter helt enkelt.
  Nä nu respekterar vi varandra som människor istället :)

  SvaraRadera
 14. Jag håller verkligen med dig här, tycker dessutom det är synd att folk tror på allt som delas och inte ifrågasätter var informationen kommer ifrån.
  Allt är inte sanning för att det står på internet.

  Ska bli skönt när valet är över faktiskt!!!

  Kram kram

  SvaraRadera
 15. Detta ar sa sant! Folk har ingen koll.... Man maste verkligen vara kallkritisk :)

  SvaraRadera
 16. Håller med dig helt, när jag var "nybörjare" på facebook delade jag saker utan att kolla källan. Min bror blev irriterad och jag fick mig en tankeställare att allt inte är sant och nu kollar jag källan jämnt. Sen när det kommer till politik, alla har sin åsikt, det får bara respekteras! Ha en bra lördagskväll!

  SvaraRadera
 17. alltid viktigt att vara kallkritisk, men med dagens alla olika medier och massiva flode ar det sa viktigt!! manga laser inte ordentligt, kollar inte kallan, laser bara rubriker... laskigt.

  SvaraRadera
 18. Tyvärr är ju det där lite facebook i ett nötskal

  SvaraRadera
 19. Ja, det är ju tyvärr så lätt att läsa någonting snabbt och sedan strunta i att kolla ifall det som står skrivet stämmer. Nog har jag delat ett och annat som jag inte står bakom nu, men kring politik är jag alltid källkritisk. (För mig är ju politik jätteviktigt!) Med handen på hjärtat så tror jag att alla någon gång har Facebook-delat någonting mindre smart, men att sprida (höger-)extrem propaganda nu är farligt. Jag är jätterädd inför valet, men tänker göra allting i min makt för att inte några nazister får styra landet efter nästa val.

  SvaraRadera